LEVITA飘.婚纱公馆 | 平介设计

点击收藏 [ 建立属于你自己的在线项目数据库,带你一起进入知识管理时代 ]

640.webp.jpg

1
临洱海的婚纱会馆缘起

当你期待你披上白纱的样子的时候,你期待的是什么?沙滩,落日,繁花,还是纯净的爱情里最美的两个人?

接到项目邀约的时候,收到业主发来的现场照片,清澈的洱海与壮阔的苍山横呈在面前,足以让每一个设计师被项目所处的景观吸引。

Do you have any illusions for the wedding photos? Beach, the fallen sun, the flowering, with happy couple?
When the clients called us and sent the site images: the site faces clean Erhai Lake and beautiful Cangshan mountain, this landscape really attracts designers.

项目位于大理洱海海东的一个旧住宅区,业主希望通过对原有别墅的改造,打造一个以婚纱摄影为牵引,带动一系列婚旅消费的商业建筑。由于项目远离古城,业主希望设计区别于常规大理传统民居式的风格,现代简约但又不落俗。

The project is located in an old residential area in east side of Erhai Lake, Dali, and the client hopes to create a commercial building that will be driven by wedding photography. Since the project is far from the old town, the client hopes to design a modern style building different from the vernacular architecture.

原有平面分析

640.webp (1).jpg

640.webp (2).jpg

640.webp (3).jpg

640.webp (4).jpg

房子原结构地上三层,地下一层后半部分嵌入山体,一层有入户庭院,二层二层以上有海景,三层有景观露台。整个住宅区内的建筑风格较为凌乱,沿街可见白族式的屋檐、现代的大开窗,传统中式坡顶等各种风格的元素。

The original layout of the house is a three stories building with one underground floor embedded in the mountain, the first floor has a terrace, the second floor have lake views, and the third floor has a big terrace facing the lake. The architectural style of the entire residential area is rather messy. There are various styles of elements such as traditional eaves, modern large open windows, and traditional sloping roofs.

640.webp (5).jpg

建筑原状?平介设计


在项目邀约之前,业主已经找当地装修公司做了一轮设计并进行部分实施。原装修公司的平面有很多问题:流线混乱、功能布置不合理。室内采用复古宫廷风,与业主想要的现代极简风格相悖,再加上工人施工粗糙,许多施工问题都在初次踏勘时候被发现(楼顶防水层被膨胀螺栓打穿,室内门洞高度不一致等)。

Before the designers were invited, the client had already done a round of design and partial implementation by local company, which caused many issues: the functional layout is not is unreasonable for the wedding photograph. The interior adopts the retro palace style, which is contrary to the modern minimalist style that the owner wants. In addition, the construction quality is rough, and many construction problems are discovered during the initial survey (the waterproof layer of the roof is pierced by the expansion bolts, and the height of the interior door is inconsistent, etc. ). 

拥有海外背景的业主希望对整个室内进行重新设计和改造,同时希望对立面和室外空间也进行重新优化利用。由于现有施工已经投入不少资金,业主希望对现有情况进行合理评估之后在保证设计效果的同时有效利用现有资源进行重新改造(保留楼梯已铺设的昂贵石材,保留重新安装的双层玻璃等)。整个设计需要满足婚纱摄影的接待,婚纱的展陈,婚纱照的拍摄,四对新人的住宿和起居,工作人员的工作空间等各项功能要求。

Client with oversea background wants to redesign and renovate the entire interior, and hope to re-optimize the facade and outdoor space. Since the existing construction has already invested a lot of money, the owner hopes to make a reasonable assessment of the existing situation and then use the existing resources while ensuring the design effect (retaining the expensive stone that has been laid on the stairs, retaining the installed double glazing, etc). The entire design needs to meet the requirements of wedding photography, the exhibition of wedding dresses, the shooting of wedding photos in various spaces, the accommodation and living rooms for four new couples, the staff office and other related functions.

640.webp (6).jpg

640.webp (7).jpg

立面设计:日景的纯粹与夜景的暧昧


于是设计团队开始反思:传统的婚纱摄影印象中总是盛大的场面,堆砌式的布景常?;崛梦颐峭侵鹘堑降资切氯嘶故蔷吧??;谝抵鞯男枨笾匦露ㄒ逡恢只樯瓷阌肮ぷ魇?,成了我们最初的目标,要干净利落,成为衬托新人最好的背景。

So the design team began to think: the traditional wedding photography normally comes with a grand scene, the complicated scenery often makes us forget whether the protagonists are couple or a scene. Redefining a wedding photography studio based on the needs of the owners has become our initial goal, to be clean and simple, and to be a backdrop for couples.

2
业态、功能的复合性与统一性:洱海、婚纱与民宿


640.webp (8).jpg

640.webp (9).jpg

展示区与选片区?一翔


随着当代年轻人对消费生活品质追求的不断提高,作为结婚消费重点之一的婚纱摄影在国内开始了规?;姆⒄?。然而现有的该类建筑与室内空间,却误入歧途的采用装饰化的场景并堆积大量直白的“富贵”符号,仅将室内空间局限于想尽办法创造一种假象,忽略了情侣自然、真实的状态与拍摄过程中的有趣体验。不知是出于什么原因,此类基于婚礼相关的最有仪式感需求的设计,竟然很少被真正的思考与设计过。

With the contemporary young people's improvement of consumption quality, wedding photography, which is one of the key points of marriage consumption, has begun to develop in China. However, the current buildings and interior spaces for this function are misleadingly adopting decorative scenes and accumulating a large number of straightforward "rich" symbols. They only mimic the space to create an illusion, ignoring the couple 's experience. I don't know for what reason, such a wedding-related design with the most ceremonial needs is rarely really thought and designed.

这个项目有三个需要重点应对的问题:洱海的旅拍风景资源,婚纱的展陈与拍摄,还有给新人提供不一样体验的民宿。三个条件看似毫无关联又息息相关。业主在选择这个位置时已经考虑了与各旅拍点的距离,摄影师可以开车在半小时内到达洱海边各旅拍点。同时现有建筑面朝海西,全天有阳光,在满足室内棚拍的同时也能满足不同时段的洱海海景拍摄。

There are three major issues to be addressed in this project: the scenic resources of erhai lake, the exhibition and shooting of wedding dresses, and the homestay for new couples with different experiences. When choosing this location, the owner has taken into account the distance from the shooting points in Dali. The photographer can drive to the shooting points around erhai lake in half an hour. At the same time, the existing building faces the west of the "sea" and have sunshine all day long, which can not only meet the requirements of indoor studio shooting, but also meet the requirements of different periods of erhai seascape shooting.

640.webp (10).jpg

640.webp (11).jpg

接待室与展示区?王一翔


基于一个500平米的旧别墅中实现这三个目标,要借洱海的景,创造出独一无二的休闲娱乐体验,要在现有建筑中创造不同的实现婚纱拍摄场景的可能性,还要给新人们特别的旅行体验,与大理传统民居式(乡土风格、以土、木、石等自然材质效果为主)的民宿打卡点产生差异性。这次的设计并不仅局限于婚纱摄影这一单一的商业活动,而是要满足‘轻松、浪漫、休闲’等缺一不可的平行需求,让情侣能在旅拍中回归本我。

Based on a 500-square-meter old villa to achieve these three goals, we take advantages of Erhai scenery, to create different possibilities for realizing wedding scenes in existing building, and to give couple special travel experience. The spatial experience is different from the Dali's traditional homestay (local style, mainly natural materials such as earth, wood, stone, etc.). This design is not limited to the single commercial purpose of wedding photography, but to meet the indispensable parallel needs of ‘easy, romantic and casual’, so that couples can enjoy themselves in the travel.

3
平面梳理与调整


640.webp (12).jpg

640.webp (13).jpg

首先对功能流线进行了调整,原方案中首层平面较为刻板,灵活性差,进入试衣间需要先经过卫生间,流线较为怪异。地下室流线也较为怪异需要穿越办公室才能到达摄影棚。二层三层为居住空间,但阳台被公有化,缺乏高品质的私人体验与私密性。

Firstly, the circulation was adjusted. In the previous scheme, the first floor was relatively rigid and the flexibility was poor. It was necessary to go through the bathroom before entering the fitting room, and the related circulation was strange. The basement circulation is also weird and needs to cross the office to reach the shooting studio. The second and third floors are living spaces, but the balcony is publicized and lacks a high quality private experience and privacy for couples.

640.webp (14).jpg

640.webp (15).jpg

调整后,车库上的露台变成一个集合室外拍摄、小聚会、小活动的室外空间。大厅为大面积展示空间,同时与接待区形成联动。办公区域与餐厅厨房相对独立。地下室统一作为拍摄区,将更衣室与拍摄区并联设置,一方面满足多套婚纱的试拍,一方面拍摄区与车库储藏间相连满足多场景道具和拍摄工具的切换。二、三层民宿房间由于初始方案卫生间已经施工,所以在保留原有卫生间的情况下,利用公共空间部分又增加了一间海景客房。两间海景客房与两间山景客房都有独立的卫生间,保证了足够的私密性和品质。三层露台的边缘设计了一圈浅水池,在原有抬高的部分设计了钢化玻璃拍摄平台,打造一种“水天相接”的效果。露台的设计上没有太过控制,方便业主后期根据不同功能进行灵活切换(下午茶、拍摄等)。

After adjustment, the terrace on the top of garage becomes an outdoor space for outdoor shooting, small gatherings, and small events. The hall is the main display space, and at the same time it is linked with the reception area. The office area is relatively independent to the restaurant and kitchen. The basement is unified as the shooting area, and the dressing room is arranged in parallel with the shooting area. On the one hand, it can meet the test shots of multiple sets of wedding dresses. On the one hand, the shooting area is connected with the garage storage room to meet the switching of multi-scenes and shooting tools. The second and third floor bedrooms have already been constructed due to the initial plan and one more room with sea view has been added. A shallow pool is designed on the edge of the three-story terrace, and a tempered glass shooting platform is designed in the original raised part to create a “water and sky connection” effect. The design of the terrace is flexible, so that the owner can flexibly change layout according to different functions (afternoon tea, shooting, etc.).

4
室内空间的光与色彩

640.webp (16).jpg

640.webp (17).jpg

展示区与选片区 ?王一翔


洱海是个阳光极其丰富的地方。如何利用天光与各空间(展陈、居住、休闲等)进行互动成了我们的第一选择。不希望有镜面过于锐利冷酷的感觉,又希望能隐隐约约之中反射出外界的精彩,打造一种朦胧的效果。阳光板成了我们的首选,半透明,光滑,易于操作。在不同空间的天花与墙面置入半透明的阳光板,并在阳光板后面置入多彩的LED灯光,通过最简单的色彩透过阳光板,与白墙形成对比与互动。从入口走道的顶面,到贯穿整个空间进深的墙面,阳光板发光面直接以完成面的形式出现,在房间里,阳光板天花也一定程度上转变成了空间摆件的属性。而不同维度上的折射、反射叠加,在感官上放大了空间各方向的尺度,从而改变了使用者的空间感受。

Dali is a place with enough sunlight. How to use skylight to interact with various spaces (exhibition, residence, leisure, etc.) has become our first choice. We don't want to use mirrored material that is too sharp and cold, and we hope that material can reflect outdoor space in a vague way, creating an embarrassing effect. Polycarbonate has become our first choice, translucent, smooth and easy to operate. The translucent Polycarbonate are placed in the ceilings and walls of different spaces, and colorful LED lights are placed behind it which interacts with the white walls. From the entrance walkway to the entire space, the light-emitting surface of Polycarbonate appears directly in the form of a finished surface. In the bedroom, the Polycarbonate ceiling is also transformed into a property of space decoration to some extent. The refraction and reflection superposition in different dimensions magnify the scale of each direction of the space perception, thus changing the user's spatial feeling.


640.webp (18).jpg

640.gif拍摄区?王一翔


640.webp (19).jpg

餐吧 ?王一翔


公共空间的设计通过尽可能塑造出的纯净超现实场景来唤醒使用者深藏心底的幻想。公共空间由白色墙面、浅灰色略带反射的地面,以及几近朦胧的阳光板营造出纯净、极致氛围。作为主空间仅有的几件家具与婚纱,仿佛博物馆中的几件展品,营造一种空灵的效果;墙体内的灯光通过阳光板在墙面投射出粼粼波光,这些隐约的光影给主空间的纯净又添加了一丝神秘,去诱发情侣去体验其行为活动中细微的变化。楼梯间作为整个建筑中唯一通高的空间,结合线性光的设计元素,我们利用长条筒灯进行再次设计,高高低低地在楼梯间形成一个新的灯光装置节点,投下影影绰绰的效果。

The design of the public space awakens the user's illusion by creating a pure surreal scene as much as possible. The public space is made up of white walls, light gray reflecting PVC ground, and the nearly sleek polycarbonate to create a pure, ultimate atmosphere. As the furniture and wedding dress in the main space, they seem to be artworks in the gallery to create an ethereal effect; the light in the wall projects the ripples on the wall through the polycarbonate, these faint light and shadows give the main space a kind of mysterious feeling. This feeling induces couples to experience subtle changes in their behavior. As the only double height space in the whole building, the stairwell, we redesigned it with long strips of light, forming a new lighting device, casting a shadow effect.


640.webp (20).jpg

试衣间?王一翔

640.webp (21).jpg

640.webp (22).jpg

640.webp (23).jpg楼梯间  ?王一翔


整个设计希望以最简单的方式塑造出多变的适合情侣居住的空间。因为有4个尺度相似的房间,如何满足不同用户的需求成了我们需要考虑的问题。浪漫是大多情侣所追求的体验,房型的设计在打造出纯粹的使用环境的同时,通过灯光的改变来增添情侣相处时的趣味性,使人心情愉悦的同时增加了伴侣间的亲密感,从而催生情感的触发。卧室空间中,留存主墙面作为投影面,而其余的墙面则被会散发神秘光线的阳光板点缀,促发情侣独处时的神秘感,从而促进感情的极速升温。

The whole design hopes to create a variety of spaces suitable for couples to live in the easiest way. Because there are 4 rooms with similar scales, how to meet the needs of different users has become a problem we need to consider. Romance is the experience that most couples pursue. The design of the room creates a pure use environment, and the fun of the couples through the change of the lights makes the people feel happy and at the same time increase the intimacy between the partners. The trigger of emotional stimulation. In the bedroom space, the main wall surface is left as the projection surface, and the rest of the wall is embellished with polycarbonate panels that emits light, which promotes the mystery of the couple when they are isolated, thus promoting the extreme warming of the relationship.

640.webp (24).jpg

640.webp (25).jpg

朝洱海卧室 ?王一翔


640.webp (26).jpg

640.webp (27).jpg朝山卧室?王一翔


作为项目主体的浪漫自有其约定俗成的环境氛围,朦胧感及变幻的光影即是浪漫的环境所需要的属性。房间内的核心回归到更为常规的床与相关的居住功能,外界的朦胧以及空间的压缩正是伴侣间所需的情欲催化。独立设置的家庭影院则营造了不受打扰的电影约会体验。浪漫的洱海,朦胧的光线,神秘的色彩,创造出一个独属二人的神秘环境。床,置物架与长桌在整个空间中形成互动,在灯光下仿佛一切都在低声耳语,诉尽伴侣间的情丝。

As the main goal of the project, the romantic atmosphere has its own customary atmosphere. The sense of light and the changing light and shadow are the attributes required for a romantic environment. The core of the room returns to a more conventional bed and related living functions, and the external vague landscape is sensational feeling for couple. A self-contained projector creates an undisturbed movie dating experience. The romantic lake, the vague lights, the mysterious color, create a special environment of two people. Under the light, furniture seem to whisper the love of couples.

640 (1).gif

卧室灯光切换 ?王一翔



5
室外空间



由于一层入口与城市道路有高差,需要通过一道楼梯进行连接。初始的设计方案是一个整体性很强的时光之筒,通过一个有线性灯光的隧道抵达整个展陈区。然而由于大理近年违章搭建管理委员会有着极其苛刻的规定,有顶的楼梯就算违章搭建。被迫拿走了本来很炫酷的盖子,改成了一个简单的阳光板加色膜的扶手楼梯。阳光下,阳光般与色膜形成绚丽的色彩,在一片白色墙面中显得极为夺目。

Since it is necessary to connect the main entrance to road through a staircase. The initial design was a holistic light box that reached the entire exhibition area through a tunnel with linear lighting. However, due to the local building regulations of Dali's illegal construction management committee in recent years, the roofed stairs are illegally built. Thus we changed to a simple color filmed polycarbonate handrail stairs. In the sunny day, the stairs forms different colors from all directions, which is extremely dazzling in a white wall.


640.webp (28).jpg

640.webp (29).jpg庭院?王一翔


入口的庭院也进行了特别的调整,一块块树立的玻璃结合色膜,在大理充足光线的映射下,每一个时刻,在不同的角度都散发出完全不同的夺目光彩,当你行走在街道上,一片绚丽的色彩一定能够吸引你的目光,LEVITA STUDIO 的logo在玻璃之上也会跃然于你的眼帘。

The terrace has also been specially adjusted. The glasses are combined with the color film. Under the Dali's sunlight, every moment, at different angles, it emits completely different lights when you walk on the street. A beautiful color will definitely attract people's attention, and the logo of LEVITA STUDIO will also be revealed.

640.webp (30).jpg

640.webp (31).jpg

屋顶露台?王一翔


屋顶露台主要为拍摄所用及享用下午茶的绝妙之处。远处的洱海在玻璃的反射下,天光湖水共一色,人仿佛悬在空中,享受人间这一湾清澈的湖水。整个台面只在中间区域做了镜面,而沿露台有完整的一道水面去反射天光,深黑的池底与水面形成的反射,同镜面形成的反射有着微妙的差异,镜面,水面,洱海与天空,四个不同的景色同时起舞形成特别的休闲环境。

The roof terrace is perfect for shooting and enjoying afternoon tea. Under the reflection of the glass, the sky and the lake are all in one. People seem to hang in the air and enjoy the clear water. The glassed platform is mirrored, and around it is water surface of pool along the terrace to reflect the skylight. The reflection of the deep black pool bottom and the water surface has subtle differences with the reflection of the mirrored surface, water surface, sea and sky. Four different effects can form a special image in one photo.



-工程档案-

Project Information


项目名称:LEVITA飘.婚纱公馆

项目类型:改造,室内

项目地点:中国云南省大理白族自治州大理市大理公馆香树丽舍28号

设计单位:平介设计(苏州平介建筑科技有限公司)、云南福龙设计事务所有限公司

空间设计:杨楠,张世杰,陈雪琦

深化设计:云南福龙设计事务所有限公司

主要材料:阳光板,LED, 玻璃, 炫彩膜

工程造价:100万

建成状态:建成

设计时间:2018年

建设时间:2019年

建筑面积:500平方米

摄影:王一翔


  相关推荐



评论


请 [登录] 后评论

项目概况
  • 手机扫码分享
   |   沪ICP备09047808号-12   |     沪公网安备 31011002000571号   |     工商亮照
今期开码结果开奖号码-今期四不像一肖中特图-今期特马开奖结果香港